Gastartikel: Helden en Schurken

with Geen reacties

Hoe helden en schurken jouw kind kunnen helpen goed en fout te begrijpen

 

Introductie

Het is weer jeugdboekenmaand! De perfecte maand om samen met jouw kind leuke boeken te lezen! Deze hele maand staat in het teken van helden en schurken. Er zijn veel verschillende soorten helden en schurken en dus ook talloze verhalen en kinderboeken waar deze personages een rol in spelen. Maar wanneer is iemand een held of schurk en hoe kunnen deze personages jouw kind helpen te begrijpen wat goed is en wat fout is? Je leest het allemaal in dit artikel. Ook geven we nog een paar leuke voorbeelden over boeken met helden en schurken die jij, of misschien wel jouw babysit, kan voorleggen aan je kind om te lezen!

Wanneer is iemand een held of een schurk?

Een kleine zoektocht op “wanneer ben je een held” op Google geeft verschillende resultaten. Sommige websites noemen iemand een held wanneer deze persoon in onverwachte situaties precies weet wat ze moeten doen, iemand die buitengewone moed en zelfopoffering toont of simpelweg iemand die doet wat goed voelt op ieder moment. Het is dus belangrijk te begrijpen dat wat één iemand een heldhaftige daad vindt, dit voor iemand anders niet per se hoeft te betekenen dat deze persoon een held is. Kortom, er zijn veel verschillende soorten helden. Denk bijvoorbeeld eens aan dappere en bange helden, superhelden, maar ook zeker helden met wapens óf zelfs met woorden.

Hetzelfde verhaal geld voor schurken. Ben je een schurk wanneer je anderen in gevaar brengt, altijd slechte keuzes maakt of simpelweg wanneer je anderen benadeelt door je gedrag? Een snelle Google zoektocht geeft wederom geen eenduidig antwoord. Wat voor een iemand al heel slecht is zal voor iemand anders misschien wel meevallen qua ernst. Zoals ook bij helden het geval is, zijn er veel verschillende soorten slechteriken, denk bijvoorbeeld eens aan pestkoppen, criminelen of échte vijanden.

Uit voorgaande voorbeelden uit zoektochten op Google valt te concluderen dat er niet één antwoord is op de vraag wat iemand een held of schurk maakt. In kinderboeken zal je vaak een nuance vinden van deze begrippen. Zo zal een kinderboek vaak niet snel hele heftige onderwerpen bespreken door iemand volledig af te kraken of helemaal op te hemelen. Een kleine goede daad kan iemand al een held maken, iets waar wij helemaal achter staan. Iedereen die iets goeds doet voor iemand anders (of zichzelf) is een held!

Hoe beïnvloeden boeken met helden en schurken kinderen?

Verhalen bieden kinderen een kader om de wereld om hen heen te leren begrijpen. Steelt iemand, misschien wel een schurk, iets in een verhaal en wordt dit personage hiervoor gestraft? Je kind zal zo begrijpen dat stelen iets is wat niet mag, en dus door deze schurk in het verhaal leren dat stelen slecht is. Deze boodschappen in kinderboeken zijn vaak subtiel omdat ze verwerkt zijn in een verhaal, maar zeker wel doordringend. Kinderen leren door verhalen in kinderboeken dat het goede vaak beter is en zelfs zegeviert boven het slechte. Het goede gedrag van een held in een verhaal kan je kind dus laten begrijpen dat het leuk en goed is om altijd aardig te zijn voor anderen en te helpen waar je kunt. Helden kunnen op deze manier echt een voorbeeldfunctie voor een kind hebben. Door het gedrag van helden te lezen in een verhaal kan het je kind helpen om aardiger te zijn tegen anderen, te helpen waar mogelijk en misschien zelfs om zelfverzekerder te worden! Op dezelfde manier, zoals eerder uitgelegd zullen de consequenties van het slechte gedrag van een schurk je kind laten beseffen dat slechte daden niet de bedoeling zijn.

Beefcake Publishings boeken over goed en slecht

In het assortiment van Beefcake Publishing zijn verschillende boeken te vinden die gaan over helden en schurken. Neem zeker eens een kijkje naar deze leuke boeken die je kind kunnen helpen onderscheid leren te maken tussen wat goed en fout is.

Een doodgewone jongen

Nebo is een dromer, een hoogsensitieve jongen met een enorme fantasie. Volgens hem wonen er krokodillen onder het zebrapad, komt er gifgas uit de keldergaten en is dat ene gekke vrouwtje dat hij elke dag tegenkomt een heks. Op een dag krijgt hij van die heks een papiertje: ‘Nebo, pas op voor de Bende van het Grijze Kruis! Je kan altijd op mij rekenen. Succes, de heks.

Nebo twijfelt. Hij wil graag op onderzoek gaan, maar hij durft het niet alleen. Gelukkig is er zijn beste vriend Axi, een doener, die bovendien veel windjes laat. Samen beginnen ze een avontuurlijke speurtocht. Wat is die Bende van het Grijze Kruis? Wie op school is te vertrouwen en wie niet? Wanneer steeds meer mensen slachtoffer worden van de boosaardige bende en zelfs Axi plots spoorloos verdwijnt, moet Nebo tot het uiterste gaan om iedereen in het dorp te redden.

Meer informatie

Donkel en Finke

Ooit was duisternis niet zomaar een gebrek aan licht. Het duister was een ademend, zwevend, wandelend wezen met de naam Donkel.

Donkel voelt zich prima als nachtelijke heerser van de bossen, met de uil aan zijn zijde. Hij vindt het alleen jammer dat hij niet weet wat schoonheid is. Op een rustige nacht wordt het bos plots opgeschrikt door een oogverblindend wit licht. Een pasgeboren meisje, zo bleek als de maan en helderder dan de sterren, ligt tussen de bomen verscholen. Met de hulp van de nachtdieren verzorgt Donkel de baby. Hij ontdekt dat ze Finke heet en dat ze een belangrijke missie heeft. Kan Donkel Finke helpen op haar tocht? En zal zij hem leren wat schoonheid betekent?

Meer informatie

Dag kleine vriend

In het grote dierenbos heeft Kraakje de eekhoorn het druk met het aanleggen van zijn wintervoorraad. De nootjes die hij vindt, verstopt hij zorgvuldig. Een groot werk waar hij iedere dag al vroeg aan begint.

Tot hij fotograaf Niki onderweg tegenkomt. Niki helpt Kraakje bij zijn zoektocht naar nootjes. Hij fotografeert hem en laat hem nieuwe dingen ontdekken. Er ontstaat een mooie vriendschap met onverwachte wendingen. Onderweg leert Kraakje ook vrouwtjeseekhoorn Knabbeltje kennen. Zou zij zijn vriendinnetje willen zijn?

Meer informatie

Over Babysits

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Babysits. Via deze babysit app kun je gemakkelijk en snel een betrouwbare babysitter, nanny en onthaalouder in de buurt vinden! Ben jij dus nog op zoek naar een goede babysit? Neem dan zeker eens een kijkje op Babysits!